Как да се справим с подреждането на гардероба у дома?

Ако един ден oтворите гардероба си и почувствате, че той ще се пръсне, защото има много наобличани дрехи и аксесоари, това се нуждаете от разчистване от всичко старо и непотребно.
Готови ли сте? Екипът на Perfect House Care е тук, за да ви помогне в това начинание.

Извадhttps://phcare.bg/ете всичко навън
Първата ви работа е напълно да изпразните гардероба си от всичко вътре в него. Дрехи, шапки, обувки, чанти, аксесоари, куфари и др. Съберете всичките си неща на леглото или на пода.
След това обиколете къщата и съберете всичко разпилени дрехи, анцузи, суитчъри, колани, чорапи и обувки.
Сега отидете до входната врата и съберете всякакви шапки, шалове, зимни ръкавици, обувки и якета, които сте склонни да оставите на закачалките на входа. Тъй като това са предмети, които използвате в зависимост от сезона и в крайна сметка ще трябва да бъдат прибрани, трябва да сте сигурни, че имате място и за тях в гардероба.

Изпробвайте всичко
Започнете с първата дреха или предмет и решете дали тя или той остава или ще ги изхвърлите. Най-добрият начин да определите това е да го пробвате. Ако не ви пасва, не бива да се връща в гардероба. Ако стане така, погледнете се в огледалото и преценете дали ви харесва или не. Съсредоточете се върху два критерия – как ви кара да изглеждате и как ви кара да се чувствате? Тези два критерия ще бъдат различни за всеки артикул и също ще има различно ниво на важност.

Сортирайте купчината
Вещи, които ви стават, харесват или ви карат да изглеждате и се чувствате добре, върнете директно в гардероба. Не е нужно дори да мислите за това. Това ще бъде най-лесният избор. Останалите неща трябва да бъдат сортирани. След като имате огромна купчина „не съм сигурен“, време е да въведете нови критерии:

– Много стари – които са изтъркани, мръсни, твърде износени или просто сте сигурни, че няма да ги носите отново по една или друга причина, е необходимо да ги отделите в отделна купчина за изхвърляне.

– Хубави но неудобни – изглеждат страхотно, но просто знаете, че няма да ви станат никога повече, или предмети, които носят неприятни спомени. Трябва да вземете предвид психичното си здраве. Няма нищо лошо в изхвърлянето на артикул, защото това ви кара да се чувствате зле. Създайте нова купчина за тях.

– Може да се използва за нещо друго. Може да се натъкнете на скъпоценен камък, за който сте забравили. Възможно е да не се използва вече като аксесоар за дрехи, но имате креативен ум и със сигурност можете да намерите по-добра употреба за него. Тези неща отиват в трета купчина.
Не проявявайте милост към чорапи, бельо и сутиени. Изчислено е, че средно човек притежава 35 чифта бельо и 60 чифта чорапи. Тези артикули имат кратък срок на годност и хората са свикнали да купуват редовно нови. Ако видите разкъсване, не се колебайте да хвърлите.

Какво представлява сантименталността за вас?
Сантименталността е най-честата причина хората да са склонни да държат на твърде много предмети у дома. Това е най-трудната част да се освободите от непотребните вещи и трябва да успеете да го преодолеете. Ако го направите, ще се почувствате много по-освободени и спокойни.
Само защото близък приятел ви е подарил яке, не означава, че е грубо да го изхвърлите, след като се е скъсало или протрило. Или това, че носете тази рокля на първата си среща с настоящия си съпруг, не означава, че магията на любовта ще я поддържа в същото безупречно състояние 20 години по-късно.
Разбираемо е, че бихте искали да задържите едно или две неща завинаги, но не повече. Помислете внимателно какво означават те за вас и дали могат да имат повече стойност някъде другаде. Може би за някой друг.

Място за куфари
Ако имате повече от един куфар, най-доброто нещо, което можете да направите, е да се опитате да поставите куфарите и багажните си чанти една в друга. Ако успеете да ги поставите в най-големия си, сте свършили добра работа. След това просто трябва място, където да го поставите. Ако се отървете от ненужните вещи със сигурност ще освободите повече пространство, което може да използвате разумно.

Място за обувки и чанти
Обувките и чантите вървят заедно. Визуална подредба може би ви помогнала най-много в случая. Съберете всички чифтове обувки на пода и поставете всичките си чанти до тях. Погледнете ги и забележете нещата, които харесвате и не харесвате.
Някои обувки, сдвоени с определена чанта, изглеждат невероятно. Те определено влизат в гардероба, защото знаете, че ще ги използвате отново. Сложната част идва с тези, които няма да използвате. Онези, които са прекалено неудобни, се разпадат или не са модерни. По добре ги изхвърлете, едва ли ще ги сложите отново.

Място за аксесоари
Повечето гардероби имат отделения, предназначени за шапки, шалове, колани и бижута. Разгледайте ги добре.
Колие с марка, фраза или символ, който е било модерно преди десет години, едва ли ще искате да го запазите.

Място за нетрадиционно облекло
Трябва да запазите поне едно място в гардероба за нетрадиционно облекло, които носите само за определени цели, а сигурно струват и не малко пари. Вероятно няма да изхвърлите някой от тези дрехи или аксесоари, защото може би са в перфектно състояние – носени са само веднъж или два пъти. Ски облеклото, туристическата екипировка, кимоното за бойни изкуства и т.н., попадат в тази категория.
Пазете ги, дори ако не се виждате да правите тези дейности отново, никога не знаете. В действителност може да им се насладите отново в бъдеще. Дори и да не го направите, можете да ги дадете на приятел или роднина.
Помислете разумно дали искате да запазите сватбената си рокля или тази от бала. По добре ги дайте на някой, който се нуждае Едва ли са толкова сантиментални за вас? Вярвате ли, че те могат да бъдат използвани отново? Например от дъщеря ви, когато й дойде времето? Сигурни ли сте, че би ги предпочела вместо да има свои? Решете разумно.

Изхвърлете каквото е отвън
До този момент вашият гардероб трябва да бъде запълнен само с дрехи, от които наистина се нуждаете. Можете гордо да затворите вратите. Добре се справихте. Но сега трябва да решите какво да правите с всички неща, които имате извън него. Ето вашите възможности:
– Опитайте се да продадете най-хубавите и запазени дрехи, чанти, аксесоари и други вещи. Можете да използвате Facebook marketplace, eBay или др., за да намерите нов собственик.
– Дарете нещата, които сте извадили от гардероба. Потърсете най-близките благотворителни организации онлайн. Те ще се възползват максимално от обикновените ви дрехи и обувки. Не забравяйте предварително да ги измиете или изперете добре.
– Можете да подарите някои от тях на приятели на семейството.
– Изхвърлете всичко останало. Повечето от нещата няма да помогнат на никого или ако пък имате добра фантазия, може да ги запазите и използвате за вашите бъдещи творчески проекти.
Подреждането и почистването на гардероба ще ви се наложи да го направите не е еднократно. Ако запазите минималистичното си отношение при всяко решение за покупка, ще имате място за всичко, което притежавате. Ще спестите много пари, ще имате по-малко неща за поддържане. И вие лично ще се почувствате много по-добре благодарение на добре осъществената организация.

Ние от фирма Perfеct House Care сме готови да ви помогнем във всяка останала домакинска работа, за да имате повече време за вашите хобита, семейство и почивка. Почистване на дограма и прозорци, професионално основно почистване на дома през пролетта или есента, почистване на жилища след ремонт или поддържащи абонаментни почиствания на апартаменти от домашни помощници? Няма проблем. Обадете ни се на 0883330830 или поръчайте през нашата платформа https://phcare.bg/porachka/, с възможност за онлайн разплащане.

Количка Изтритo Отмяна
  • Количката е празна.