Как да изчистим банята без специални препарати?

Всеки един от нас ежедневно използва банята по два, три, а понякога и четири пъти на ден в горещите летни периоди. Затова в повечето случаи в банята се появяват така познатите ни плесен, мухъл, бактериални замърсявания и други кафеникави и ръждиви петна.

Ще ви дадем няколко икономични и простички съвети, как да се справим бързо и лесно с естествени материали. Започваме с местата, където има плесен и мухъл – таваните и стените на банята:

1. Белина се разтваря с малко вода, след което се минава мухлясалия участък, изчаквате около 6 минути и забърсвате с влажен парцал.

2. Ябълковият оцет е най-добрия вариант за почистване на мухъл. Не се смесва с вода. Намазват се засегнатите участъци с него. Изчаквате 10-15 минути и забърсвате с влажна кърпа.

Гъбите за баня могат също да се дезинфекцират като се накисват в чаша с оцет за 10-15мин. и след това се изплакват. Оцетът не е токсичен и предпазва от появата на мухъл.

3. Хлебна сода(сода за хляб): слагате 5 с.л. в литър вода и намазвате. Няма толкова силен ефект като белината, но не причинява дискомфорт от неприятната миризма.

4. Кислородна вода: може да смесите с оцет, за да подсилите ефекта.

5. Маслото от чаено дървото е антибактериален, антивирусен и естествен продукт. Смесете 3 чаени чаши вода и 3 с.л. чаено дърво. Напръсквате и изчаквате да изсъхне.

6. Грейпфрут: изстисквате няколко грейпфрута. Смесвате с чаша вода, намазвате и изчаквате да изсъхне.

7. Талк: за плочките и пода може да използвате талк. Той попива много добре мръсотията. Избърсвате и плочките ще заблестят.

8. Сол: разтваряте сол в малко вода. Натривате добре замърсения участък и забърсвате.

8. Сапунена вода: боядисаните и лакирани участъци могат да бъдат почистени с нея.

9. Тоалетната чиния може да се почисти до блясък по следния начин: смесвате горчица на прах, лимонена киселина и царевично нишесте на равни части. Намазвате, оставяте да престои 5 минути и измивате с вода.

10. Лимонена киселина: с нея може да се почисти пералнята. Добавяте в отделението за прах и пускате на висока температура.

Това са нашите съвети за лесно и икономично почистване на банята от мухъл, плесен и бактерии, с естествени материали.

Надяваме се, че сме били полезни и ви желаем приятно почистване!

 

Количка Изтритo Отмяна
  • Количката е празна.